Güme Köyü İnternet Sitesi ve Güme Fm - www.gumeliler.net
ÜyelikTakvimÜye listesiTAKIMAramaSıkça Sorulan SorularAnasayfayaPortalGüme fm dinlemek icin tiklayin.Güme Resim Galerisi

Güme Köyü İnternet Sitesi ve Güme Fm - www.gumeliler.net » İL, İLÇE ve KOMŞU KÖYLERİMİZ » KOMŞU KÖYLERİMİZ VE İNTERNET SİTELERİ » NAVDALI KÖYÜ (elma pinari) » Elmapınar[navdalı] köyü » Merhaba Misafir [Giriş yap|Üye ol]
Son Mesaj | Birinci Okunmamış Mesaj Yazıcı önizlemesi | Arkadaşına gönder | Konuyu Favorilerine Ekle
Yeni konu Aç Cevap yaz
Sayfanın Sonuna Gıt Elmapınar[navdalı] köyü
Yazan
Mesaj « Önceki konu | Sonraki Konu »
27.09.2007 21:41 Elmapınar[navdalı] köyü Bu Mesajı Moderatöre bildir Sayfanın Başına Git Sayfanın Sonuna Gıt
elmapınarlı elmapınarlı Bay
*Yeni Üye*


images/avatars/avatar-305.jpg

Üyelik Tarihi: 04.04.2007
Mesajlar: 8
 
Adı: SAİT
 
 
Soyadı: ATLAY
 
 
Yaş: 50
 
 
Sülalesi: BEYLER
 
 
Nereden: BURDUR
 
 
Mesleği: EMEKLİ
 
 
Medeni hali: Evli
 
 
Takımı: x
 

Oylama: 
2 Oylar) - Ortalama: 10,00

Rütbesi: 23 [?]
Tecrübe Puanları: 49.778
Sonraki Rütbe: 62.494

12.716Tecrübe puanı



Sevgili hemşerilerim,amcam Doğan Atlaydan (araştırmacı yazar) Navdalı köyü hakkında tarihi bilgiler aldım.Bunları Yüksel Hanıma göndereceğim o sitede gereğini yapacaktır.Yalnızca küçük bir anektod yazayım.Navdalı köyü 1850 yılında benim sülalemin yaylası olduğu ve orada yalnızca bize ait yerleri eken işçilerimiz olduğu,daha sonra dedem Neşri Beyin (öğretmen) 1950 yılında köylülere 16.000 Liraya bütün yerlerimizi sattığını öğrendim.Detaylı bilgiyi kısa bir süre sonra yollıycam.Saygılar.

Web sayfasıelmapınarlı elmapınarlı isimli üyenin mesajlarını ara Kontakt elmapınarlı Listene al AIM Kullanıcı Adı elmapınarlı: x elmapınarlı: x üyenin YIM Numarası isimli üyenin msn Profilini  elmapınarlı göster Paylaş elmapınarlı  offline
27.09.2007 22:36 Bu Mesajı Moderatöre bildir Sayfanın Başına Git Sayfanın Sonuna Gıt
YÜKSEL [Co Admin] YÜKSEL isimli üye Bayandır
Co Admin


images/avatars/avatar-66.bmp

Üyelik Tarihi: 05.01.2007
Mesajlar: 593
 
Adı: YÜKSEL
 
 
Soyadı: DEMIRCAN
 
 
Sülalesi: Bayram cavus ve haci mustafali
 
 
Nereden: wiyana
 
 
Mesleği: OBJEKTLEITERIN
 
 
Medeni hali: Evli
 
 
Takımı: GALATASARAY
 

Oylama: 
15 Oylar) - Ortalama: 9,33

Rütbesi: 44 [?]
Tecrübe Puanları: 3.741.959
Sonraki Rütbe: 4.297.834

555.875Tecrübe puanı



selamlar sait bey bilgileriniz icin tesekürler e,postla yollayabilirsiniz elimden geldigince alma pinar kösesine yerlestirmeye calisicam,tesekürler ziyaretleriniz icinde tekrar sagolun herzaman icin bekleriz.



Sayın YÜKSEL [Co Admin] ` ve imzası:

SEVGIYLE KALIN {HAS GÜMELI}

Bu mesaj 1 kez değiştirilmiştir. En son olarak YÜKSEL tarafından Tarihinde ve Saat: 22:37 değiştirilmiştir.

e-Mail gönder YÜKSEL isimli üyeye YÜKSEL isimli üyenin mesajlarını ara Paylaş YÜKSEL  offline
08.10.2007 13:04 Bu Mesajı Moderatöre bildir Sayfanın Başına Git Sayfanın Sonuna Gıt
servet servet Bay
Navdallı (Ali)


images/avatars/avatar-290.gif

Üyelik Tarihi: 29.12.2006
Mesajlar: 187

Oylama: 
6 Oylar) - Ortalama: 5,50

Rütbesi: 37 [?]
Tecrübe Puanları: 1.181.348
Sonraki Rütbe: 1.209.937

28.589Tecrübe puanı



YÜKSEL ABLA NE ZAMAN GELECEK YAZI ÇOK MERAK EDİYORUM MUHTAR DA MERAK EDİYOR BABAM YANİ

e-Mail gönder servet isimli üyeye servet isimli üyenin mesajlarını ara Paylaş servet  offline
28.02.2008 16:26 Bu Mesajı Moderatöre bildir Sayfanın Başına Git Sayfanın Sonuna Gıt
savaş atlay savaş atlay Bay
*Üye*


images/avatars/avatar-389.jpg

Üyelik Tarihi: 05.02.2008
Mesajlar: 15
 
Adı: savas
 
 
Soyadı: atlay
 
 
Yaş: 40
 
 
Sülalesi: ince ali oğulları
 
 
Nereden: Antalya
 
 
Mesleği: asker
 
 
Medeni hali: Evli
 
 
Takımı: mut idman yurdu
 


Üyeyi Değerlendir

Rütbesi: 25 [?]
Tecrübe Puanları: 88.714
Sonraki Rütbe: 100.000

11.286Tecrübe puanı



Navdalı köyü; Bizim çocukluğumuzun geçtiği, her karışında anılarımız olan bir köydür. Navdalı; iki yüz sene evvelinde beş haneli küçücük bir köydü. Bu beş aile de Mut beyi Deli Ahmet Bey’in çiftçileriydiler 1835 yılına kadar Navdalı topraklarına sahip olan Deli Ahmet Bey; çok zalim, adaletsiz bir adammış ki, gadre uğrayanlar tarafından bir suikastle öldürüldüğünde devlete çok borcu çıkmış. Borçlarının tasfiyesine, sonradan maliye nazırı olan Yusuf Paşa gelir. Deli Ahmet Bey’in kasasında borçlarını karşılayacak Parası bulunmadığından, Ahmet Bey’in tarlaları seçmenlerine dağıtılıp karşılığı para olarak onlardan alınmış imiş. Böylelikle Navdalı tarlaları Çivi köylülerine dağıtılıp tapu edilmiş. Çivi köylüler o tarlaların kendilerine uzaklığından dolayı bakıp ziraat edememişler o yüzden Gıravga beylerine satmışlar. Onlar da kendilerine bir yarar sağlamayan bu tarlaları Hacı Abidin Paşa torunlarından Abdullah Bey oğlu Mehmet Bey’e, O da kardeşi Yakup Bey’e satmış. Yakup Bey’den de; bu köyle ismi özdeşleşen, Nadir Mutluay satın almakla burayı yayla edinmiş her sene yazın buraya yaylaya çıkar, izinli olduğu zamanlarda kendi dikip yetiştirdiği söğütün gölgesinde arkadaşları ile sohbet eder, dokurcun oynar hoş vakitler geçirirdi.
Dedemiz Nadir Mutluay’ın tarihi şahsiyetinden de biraz bahsedeyim, belki sizlerin duymadığınız yönleri vardır.




Müftü Nadir Mutluay

Soylu ve köklü bir ailenin bireyidir. Ötesini 1800’lü yıllara kadar tarihleyebildik. Daha birçok kişiler ve hikâyeleri varsa da somut belgelerle saptayamadık. Şimdilik elimizdeki belgeler Nadir Bey’in dördüncü atası Hacı Abidin paşadan başlıyor.
1804 Kıbrıs isyanını bastırmak için kardeşi Ahmet Paşa ile Kıbrıs’a giden kapıcıbaşı Hacı Abidin Bey (Zeynel Abidin diye de anılır) isyanın bastırılmasında, asilerin tenkilinde harekâtı idare ettiğini, asilerle yüzyüze çarpışıp başarı ile sonuçlandırdığını bildiren arşiv belgeleri vardır. Hacı Abidin Bey Antalya isyanını da bastırınca vezirliğe yükseltilip paşa (mareşal) olmuş, bazı vilayetlerde valilik yapmıştır. En son Bursa valisi iken orada ölmüş. Mezarı Sultan Mehmet camisi bahçesindeki mezarlıktadır.
Nadir Mutluay’ın Soy ağacı şöyle:
1-Hacı Abidin paşa
2-Hacı Ali Bey
3-Abdullah Bey
4-Ali Safi Bey
5-Nadir Mutluay
Nadir Bey, Ali Safi Bey’in oğludur. 1879 yılında Mut’un Absut köyünde doğmuş. 1895 yılında Mut rüşdiyesini parlak bir derece ile bitirdikten sonra medrese öğrenimi için zamanın kültür merkezi Konya’ya gider. Konya medreselerindeki müderrislerle birer birer görüşür, çoğunun bilgisinin kendisine yetmediğini görerek değerli İslam âlimi Yalvaçlı Ömer Vehbi Efendinin medresesine girer. 1906 yılında tahsilini tamamlayıp icazetini (diplomasını) alır, Mut’a gelir. 1908 yılında Mut mahkeme azalığına, 1910 yılında da Mut müftülüğüne atanmakla 32 yıl bu görevi sürdürüp 1942 yılında emekli oldu. 04.05.1945 tarihinde ansızın kaybettik.

Büyük bir ikna ve hitabet yeteneğine sahip olan Nadir Bey Ulusal kurtuluş savaşımının başından sonuna kadar içinde bulunmuş, desteklemiştir. 1 Kasım 1919’da Mut Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinin kurulmasında önder olmuş en etkin kişidir. Bir ay gibi çok kısa bir zamanda bütün Mut köylerinde Müdafaa-i Hukuk şu-belerinin açılmasını sağlayarak Mut Kuvayi Milliye grubunu oluşturur ve onların giderlerini karşılayacak gelirlerin sağlanmasında büyük hizmetleri olur.
Kuvayi Milliye grubunu donatmak için, merkezi Konya’da bulunan 12, Kolordunun tahsis ettiği silâh ve cephaneyi o günlerin ve mevsimin bütün zorluklarına karşın 1919 yılı kasım ayı sonlarında bizzat gidip Karaman’dan getirerek Mut Kuvayi Milliye milislerine dağıtmıştır. Yetmeyince, Mondros anlaşması gereğince Anamur, Gülnar ve Silifke’den toplanan silahlar Karaman’a gönderilmek üzere Mut jandarma deposunda toplanmıştı. O silahların alınmasına kaymakamdan izin almak için cemiyet Nadir Beyi görevlendirir. Kaymakam: “Biz Almanlar ve Avusturyalılarla beraberken yenildik. Anadolu yalnız başına bu koca devletlerle nasıl başa çıkacak” deyince müftü Nadir Bey’in cevabı çok anlamlıdır: “Beyefendi, meselenin dıştan görünüşü aynen buyurduğunuz gibidir. Ancak, vatanını kurtarmak uğruna kellesini koltuğuna alan bir milletle hiçbir kuvvet başa çıkamaz” diyerek kaymakamı susturur ve silahların teslimi emrini alır.
Konya ve Bozkır isyanlarının bir uzantısı olan Ermenek Aslan Memet olayında da çok etkin çalışmaları vardır.
Bunlar ve benzer çalışmaları o zamanki Büyük Millet Meclisince takip ve takdir edilmiş bizzat Mustafa Kemal Paşa tarafından bir telgrafla tebrik ve taltif edilmiştir. Elimde fotokopisi bulunan telgraf nameyi eski yazılı aslından yeni yazıya ve bu günün diline çevirerek veriyorum:
MUT MÜFTÜSÜ NADİR EFENDİYE
Vatanımızın kurtarılması ve milli bağımsızlığımızın korunmasını hedef alan mukaddes davamızı çürütmek maksadıyla düşmanlarımızın teşvikleri sonucu meydana gelen isyan olaylarını bastırmak ve bu suretle milletimizin birliğini temin uğrunda gösterdiğiniz vatan sevgisiyle dolu hizmetleri büyük bir memnuniyetle haber aldım. Harcadığınız fedakârane çalışmalara teşekkür, elde ettiğiniz muvaffakıyetten dolayı zat-ı âlinizi tebrik ederim. 22. Ekim. 1920
Büyük Millet Meclisi Reisi
Mustafa Kemal

İsyanlar bastırılmış, Muharebeler bitmiş, Zaferler kazanılmış, vatan kurtarılmış sıra devrimlere gelmiş… Şapka devrimini kabullenemeyen bazı muhalifler olmuş. Bunlardan biri de Mut Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti başkanı Mirza Bey’dir. Şapka giyilmesi, fes gi-yilmemesi, giyenlerin şiddetle cezalandırılması hakkında çok sıkı ve kesin emirler gelmektedir. Mut’un en kalabalık olduğu bir Cuma günü Mirza Bey fesini giymiş halk arasında geziyor… Kaymakam ne yapacağını şaşırmış Bir tarafta emirler, bir tarafta Mirza Bey… Mirza Bey o kadar güçlü ki… Kimse ona bir şey yapamaz, bir şey diyemez… Kaymakam Nadir Bey’i çağırıp ne yapması gerektiğini sorar; Nadir Bey “merak buyurmayın beyefendi, Cuma namazın-dan sonra giyer der”. Nadir Bey o gün camide şapka devrimi üzerine bir konuşma yapar. O’nu dinleyen Mirza Bey namazdan çı-kınca derhal gider bir şapka alıp giyer. (Üzücüdür ki irticalen yapılan o konuşmanın yazılı metni yoktur)
Nadir Bey’i tanıyanlar; dürüst, adil, zeki, ileri görüşlü, kararlarında isabetli bir yaratılışa sahip olduğunu saygıyla anarak söylerler.
Merhum; âlim ve aydın bir din adamı, bilinçli bir cumhuriyetçi, ciddi bir devrimci, koyu ve samimi bir milliyetçi, kara taassubun amansız düşmanı idi.
Bir gün Konya medreselerinde beraber okuduğu, medreseden iyi bir derece ile mezun olmuş olan arkadaşı Müftü zade Hüseyin efendiye sorar: “Hüseyin efendi, Hazret-i Peygamber Mekke’de dirilse: Ey benim ümmetim, işte ben dirildim, etrafımda toplanın dese. Atatürk te Ankara’da dirilse: Ey benim milletim, işte ben dirildim etrafımda toplanın dese. Hangisinin yanına gidersin”? Hüseyin efendi: “Tabii Mekke’ye Peygamberin yanına giderim” deyince Nadir Bey: “Hüseyin efendi, ben Ankara’ya Atatürk’ün yanına giderim. Der…

Hazırlayan: Doğan Atlay

e-Mail gönder savaş atlay isimli üyeye Web sayfasısavaş atlay savaş atlay isimli üyenin mesajlarını ara Paylaş savaş atlay  offline
Dal görünümü | Normal
Seçiniz:
Yeni konu Aç Cevap yaz
Güme Köyü İnternet Sitesi ve Güme Fm - www.gumeliler.net » İL, İLÇE ve KOMŞU KÖYLERİMİZ » KOMŞU KÖYLERİMİZ VE İNTERNET SİTELERİ » NAVDALI KÖYÜ (elma pinari) » Elmapınar[navdalı] köyü

Bu sitenin tüm hakları Gümelilere aittir. © 2006-2016 GÜMELİLER DERNEĞİ Düzenleyen Ali KAPLAN